marți, 22 mai 2012


Arma naturala impotriva capuselor - uleiurile esentiale

Capusele sunt clasificate stiintific ca arahnide (inrudite cu paienjenii si scorpionii) si se hranesc cu sangele vietuitoarelor de care se ataseaza. Fosilele sugereaza ca aparitia capuselor dateaza de aproximativ 90 milioane de ani. 
Exista peste 800 de specii in intreaga lume, dar numai doua familii de capuşe, Ixodidae (capusele tari) si Argasidae (capusele moi), sunt cunoscute ca fiind raspunzatoare de transmiterea bolilor la animale sau oameni. Acesti paraziti externi prefera sa se ascunda in iarba inalta sau pe plantele din zonele impadurite. In momentul in care s-au atasat de un corp, capusele vor incepe sa se hraneasca timp de cateva ore sau chiar zile. De cele mai multe ori muscatura de capusa nu creeaza probleme de sanatate, dar este important sa se elimine capusa imediat ce o gasiti. In unele cazuri muscatura de capusa poate reprezenta o amenintare grava pentru sanatatea umana. Capusele pot transmite boli, cum ar fi Borelioza (boala Lyme), Tularemia si Ehrlichioza.
Pentru a reduce probabilitatea de a fi muscat de o capusa trebuie sa purtati imbracaminte corespunzatoare atunci cand iesiti in padure, la iarba verde sau in parcuri. Este ideal sa purtati imbracaminte de culoare deschisa, tricouri cu maneca lunga, pantaloni lungi si parul strans si acoperit. 
Deoarece capuselor nu le place mirosul, uleiurile esentiale sunt foarte utile pentru indepartarea lor. Uleiurile esentiale care ne ofera un real spijin sunt:
Uleiul esential de lavanda poate fi folosit ca repelent atat pentru oameni cat si pentru animale. Cand facem excursii in natura, sau mergem la iarba verde, ne putem proteja impotriva muscaturilor de capuse purtand o incaltaminte inchisa, in care am pus o discheta cu cateva picaturi de lavanda. Putem purta aceste dischete in buzunar sau in rucsac, iar daca mergem cu cortul putem pune 5-8 picaturi in sacul de dormit sau pe patura. Aroma de lavanda va goni nu numai capusele, dar si puricii sau tantarii. Un ulei aromat preparat cu 6-10 picaturi de ulei esential in 30 ml de ulei presat la rece poate fi masat pe piele sau adaugat in apa de baie. Lavanda poate fi folosita cu succes si pentru protejarea cainilor sau pisicilor. Astfel, un amestec de 10-12 picaturi de ulei esential de lavanda in 30 ml de ulei de vegetal, aplicat cu peria pe blana animalului nu numai ca o lasa lucioasa si moale, dar il si protejeaza de capuse, purici, paduchi, muste sau diversi acarieni. 
Uleiul esential de geranium este cel mai des folosit la indepartarea capuselor, dar si al puricilor.  
Uleiul esential de eucalipt nu doar indeparteaza capusele, dar le si omoara. Un studiu din 2004 publicat in revista suedeza "Journal of Medical Entomologie", ofera dovezi ca extractul de eucalipt reduce muscaturile de capuse si infectiile. Atentie! Eucaliptul poate provoca reactii alergice.
Un studiu publicat in numarul din 2007 " Journal of Economic Entomology", arata ca uleiul esential de cedrul este cel mai bun la uciderea capuselor larvare.
Cu ajutorul uleiurilor esentiale, va puteti prepara singuri un spray impotriva capuselor pe care il puteti pulveriza pe piele, haine si incaltaminte. Nu pulverizati pe fata!
Intr-o sticla de 100 ml, cu buson tip spray, puneti 20 ml de vodca, peste care adaugati urmatoarele uleiuri esentiale:
15 picaturi ulei esential geranium
20 picaturi ulei esential cedru
10 picaturi ulei esential eucalipt

Completati cu apa si agitati bine inainte de utilizare.



marți, 15 mai 2012

Simpla comparatie (cifre reale)


Ieri am primit un mail cu urmatoarele date. M-am minunat, minunati-va si voi!!!


Romania are :  circa 20 milioane de locuitori
137 de senatori -  un senator la 160.000 locuitori
332 de deputati -   un deputat la 70.000 locuitori
Total : 469 parlamentari.


SUA are : circa 300 milioane de locuitori
100 senatori  - un senator la 3.000.000 locuitori
435 reprezentanti - un deputat la 560.000 locuitori
Total : 535 parlamentari


Daca SUA ar proceda ca Romania ar avea :
1.875 senatori
4.286 reprezentanti


Daca Romania ar proceda ca SUA ar avea :
7 senatori
31 deputati