sâmbătă, 12 septembrie 2009

Catina alba (Hippophae rhamnoides)


Catina este utilizata de secole in Europa si Asia in scopuri medicinale.
Fructele de catina au un continut atat de bogat in vitamine incat pot fi considerate adevarate polivitamine. Contin:
- Vitamina C intre 400 si 1500 mg la 100 g fructe, continut superior celui din capsuni, kiwi, portocale, rosii si morcovi. Vitamina C creste capacitatea de aparare a organismului fata de infectii prin stimularea sistemului imun, favorizeaza depunerea calciului in oase, favorizeaza absorbtia fierului din tubul digestiv si stimuleaza formarea de hemoglobina.
- Vitamina E: 200 mg%, concentratie superioara celei din germenii de grau, din prumb si soia. Vitamina E are un rol important in procesele de regenerare celulara si actiune antioxidanta.
- Carotenoide (alfa si beta caroten) care sunt precursori ai vitaminei A. Uleiul de catina contine de 10 ori mai mult caroten decat morcovul. Carotenoidele previn actiunile degenerative ale pielii si mucoaselor, contribuie la mentinerea acuitatii vizuale, stimuleaza formarea de anticorpi. Beta carotenul are o marcata activitate antioxidanta si deoarece aceasta interfera cu a vitaminei E se presupune ca impreuna ar avea efect antitumoral.
- Vitaminele B 1, B 2, PP, F, provitamina D.
- Minerale: calciu fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier.
- Acizi grasi esentiali nesaturati (omega 3, omega 6, omega 9). Acizii grasi esentiali sunt substante pe care organismul nu le poate sintetiza si trebuie aduse prin alimentatie. Actioneaza eficient asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare si in egala masura, in cazurile de psoriazis si contribuie la schimburile realizate la nivel cutanat şi reglează sistemul imunitar al pielii, fiind folositi in egala masura in tratamente cosmetice. Previne uscarea si imbatranirea fiziologica a pielii si reconstruieste filmul hidrolipidic.
- Acid oleic cu rol in scaderea nivelului colesterolului sanguin.
- Aminoacizi esentiali - din fructele de catina au fost izolati 18 aminoacizi.

Actiuni asupra pielii

- de regenerare a tesuturilor - prin vitamina E
- antioxidanta si implicit antitumorala prin vitaminele C si E
- cicatrizanta si antiulceroasa prin uleiul gras
- protector impotriva radiatiilor

Datorita efectului protector si regenerant asupra pielii extractele de catina se dovedesc valoroase si pentru industria cosmetica: sunt folosite in compozitia cremelor de protectie impotriva radiatiilor solare si pentru regenerarea pielii.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant si reusit articolul.

Ana-Maria spunea...

Auzisem de catina si beneficiile ei...aici,in piata,batranii le vand asa cum sunt,cu tot cu crengute sau la punga...mai mult pentru ceaiuri.
Insa cred ca se pot amesteca si in diverse creme....zdrobite,ma gandesc.
Foarte interesant !

Unknown spunea...

Ionela, multumesc!
Ana-Maria cred ca ideea ta este buna deoarece catina este foarte buna cruda, fiarta isi pierde din calitati.