vineri, 22 iunie 2012

In fiecare vara avem vesnica problema: tantarii!


Anul acesta am citit zeci de articole cu de ce ne musca tantarii sau ce trebuie sa facem sa ne pazim de ei. Daca tot am devenit „fan” uleiuri esentiale m-am documentat si am gasit cateva uleiuri esentiale care resping insectele. 


Ulei esential de eucalipt - mai multe studii sugereaza ca uleiul esential de eucalipt poate ajuta in respingerea tantarilor. Una dintre specii, eucaliptul de lamaie (Eucalyptus Citriodora) poate oferi o protectie comparabila sprayurilor de tantari din comert. 


Ulei esential de citronella – pe langa faptul ca este folosit pe scara larga in multe din lotiunile contra tantarilor, s-a demonstrat experimental ca uleiul de citronela are o actiune antibacteriana, comparabila cu cea a penicilinei. Deasemenea are un efect de improspatare rapid al picioarelor obosite si transpirate. 


Ulei esential de cuisoare - intr-un studiu din 2005, care a comparat activitatea de respingere a tantarilor a 38 de uleiuri esentiale diferite, cercetatorii au descoperit ca uleiul de cuisoare a oferit cea mai lunga durata de protectie fata de toate speciile de tantari implicate in experimente de laborator. Acelasi studiu a constatat ca uleiurile citronella si patchouli ofersa, deasemenea, doua ore de protectie completa. 


Reteta care eu mi-am facut-o a fost urmatoarea: intr-un flacon de 100 ml am adaugat apa, putin vodka si ulei essential de citronella, menta, cuisoare si organo, cate 10 picaturi din fiecare. Se poate folosi doar citronella si menta! Mirosul nu este seducator J)) dar tocmai asta este secretul, nu trebuie sa le placa tantarilor. 


Mare grija cand folositi uleiurile esentiale, cele pure sunt foarte concentrate si nu se folosesc direct pe piele; se folosesc in combinatie cu un ulei presat la rece sau intr-o combinatie de apa si putin alcool.

Niciun comentariu: