duminică, 11 mai 2008

Secretul frumusetii - untul de Shea

Untul de Shea este o grasime de natura vegetala obtinuta din fructele arborelui Karite (Shea) cunoscut si sub denumirea de Mangifolia, ce creste in savanele semi aride nord-africane. Copacul Karite nu este cultivat si are nevoie de 40, 50 de ani pentru a ajunge la maturitate. In cele mai multe zone din Africa distrugerea acestor copaci este interzisa datorita beneficiilor sale economice si medicale.
Untul de Shea mai este numit si "aurul femeilor" deoarece extragerea untului din nucile de Shea constituie o sursa constanta de venit pentru mii de femei africane din zonele rurale. Beneficiile acestei grasimi vegetale sunt cunoscute si folosite de mii de ani de catre vracii africani, ceea ce a atras atentia producatorilor de cosmetice si sapunuri din intreaga lume.

Beneficiile untului de Shea
In mod traditional untul de Shea este folosit in tratarea pielii uscate, a petelor rosii, decolarari ale pielii, cicatrice si riduri. In ultimul timp au mai fost descoperite si alte efecte ale untului de Shea cum ar fi relaxarea muschilor anchilozati, calmarea durerilor in cazul umflaturilor si artritei, si chiar de protectie solara.

Ceea ce face untul de Shea atat de benefic pentru piele este concentratia ridicata de acizi grasi precum acidul stearic si oleic. Aceste substante sunt indispensabile epidermei, ajutand la mentinerea unui nivel optim de hidratare, oferind astfel elasticitate pielii. Untul de Shea contribuie la refacerea echilibrului natural al pielii prin stabilizarea continutului de lipide din celulele epidermei. Datorita continutului ridicat de grasime, untul de Shea constituie o importanta materie prima in fabricarea a sapunurilor.

In afara de proprietatile unui sapun obisnuit, sapunul din unt de Shea este foarte hidratant ajutand la refacerea epidermei. Untul de Shea este utilizat pentru fabricarea sampoanelor, a balsamurilor pentru par si a cremelor. In cazul parului degradat, untul de Shea s-a dovedit a fi mai eficient decat untul de cacao si cel de jojoba. Untul de Shea poate fi folosit si in starea sa naturala, neprelucrat. S-a demonstrat ca activeaza circulatia capilara, ajutand astfel la oxigenarea radacinii parului si eliminarea toxinelor rezultate in urma metabolismului.

Proprietatile lui benefice, regenerante si hidratante l-au propulsat in ultimii doi ani pe prima pagina a revistelor, pe primul raft al magazinelor de dermocosmetice si e ridicat la rangul de "prima arma" in multe saloane de ingrijire. Oare isi merita titlul de "remediu universal"?

Un comentariu:

danuta spunea...

am auzit de atatea ori despre untul de shea si nici nu stiam prea bine ce este; bine ca m-ai lamurit