duminică, 5 iulie 2009

legaturi


Zilele trecute cautam pe net definitia termenului de "legatura" pentru a intelege ce a fost in mintea artistului care a realizat opera alaturata. Dintre toate "scrierile" aparute pe google ceea ce urmeaza mi-a starnit interesul. Probabil mi-a placut pentru ca m-am regasit in toate aceste cuvinte. Sper sa va placa si voua. Astept replici!!!

"Marele Dicţionar Enciclopedic - The Reader’s Digest - dă câteva definiţii clare, referitoare la sensurile cuvântului legătură: “Ceea ce leagă sau ţine laolaltă; o forţă care uneşte; o substanţă care cimentează sau uneşte”. Astfel, legătura dintre parteneri se referă la ataşamentul emoţional, care se realizează între bărbat şi femeie, pe măsură ce afecţiunea lor, unul pentru celălalt, devipe tot mai profundă. Pe măsură ce relaţia se dezvoltă, se formează un model aproape previzibil de intimitate.
Termenul “legătură” descrie misterioasa atracţie romantică dintre doi iubiti si înseamnă cu mult mai mult decât atractie fizică. El include componente emoţionale, fizice, spirituale şi intelectuale.
Legătura dintre parteneri este un termen care descrie relaţia dintre un bărbat şi o femeie care se atrag reciproc şi care sunt legaţi unul de celălalt pentru o călătorie unică, pe viaţă. Chiar şi fără avantajele căsniciei, ei au devenit ca unul singur pentru că au devenit una în scopuri şi în identitate.
Relaţia reprezintă mai mult decât “îndrăgostirea” cu inima, sau cu emoţiile. Ea reprezintă un răspuns, atât emoţional cât şi fizic, dintre doi oameni care se iubesc, răspuns prin care cei doi sunt ataşaţi unul de celălalt într-un anume fel, care poate părea misterios pentru observatorul întâmplător. Legătura nu descrie doar contopirea a două vieţi individuale distincte, ci şi un amestec al modurilor lor de gândire, al ideilor şi al personalităţilor celor doi. Două persoane care, mai înainte, erau separate şi distincte, acum îşi pun laolaltă valorile, obiectivele şi convingerile. Speranţele, visele şi planurile lor de viitor formează acum un întreg. Şi, reţineţi, toate acestea se realizează fără vreo înţelegere contractuală oficială.
Darul realizării acestei legături nu este rezervat doar celor tineri si frumosi. Orice persoană, de orice vârstă, poate să-şi revendice dreptul de a dezvolta o astfel de relaţie.
Ori de câte ori două persoane încep să “se îndrăgostească”, aşa cum obişnuim să spunem, procesul de formare a acestei legături a şi început. Cei doi intră deja unul în lumea celuilalt şi încep să vadă viaţa prin alţi ochi. Pe măsură ce atracţia aceasta se consolidează şi dacă ea este reciprocă în cadrul cuplului, relaţia astfel construită nu este uşor de destrămat. Timpul şi distanţa nu pot să distrugă legătura care se dezvoltă între cei doi.
Desmond Morris obervă că cei doisprezece paşi ai procesului realizării legăturii tind să fie prezenţi în toate culturile. Chiar dacă influenţa mirosului nu se enumeră printre cei doisprezece paşi, multe cupluri atestă faptul că se simt puternic atraşi de mirosul unui cămin, de mirosul trupului sau chiar al secreţiilor sexuale ale unui partener.
Construirea unei legături este un proces treptat, chiar dacă uneori pare că are loc cu rapiditate. Cuplurile cu care discut îmi spun adesea: “La noi a fost dragoste la prima vedere”. Dar ceea ce apare aşa, dintr-o dată, nu este dragoste, ci o atracţie puternică, pe care cei doi o vor interpreta, mai târziu, ca fiind dragoste. Procesul îndrăgostirii şi al construirii unei relaţii de ataşament este unul lung, care merge crescând.
Noi, pur şi simplu, nu ne putem “lega”, în adevăratul sens al cuvântului, în mod instantaneu de o persoană de sex opus. Contactul iniţial poate să trezească interesul şi, astfel, procesul este pus în mişcare. Cu aceasta începe o serie progresivă de întâlniri intime, care conduc cuplul către realizarea unei relaţii, a unei legături.
Cu toate că, în realitate, nu există o relaţie de dragoste şablon, deoarece fiecare pereche de îndrăgostiţi are tendinţa de a crede că aventura lor este unică, legăturile de dragoste dintre oameni tind să urmeze un anumit model"

[Nancy L. Van Pelt - Secretele Comunicării]

3 comentarii:

Unknown spunea...

Draga Valentina, frumoase randuri ai ales pentru a descrie in cuvinte imaginea lantului care tine legate cele doua cani... Ce sa zic? Daca as fi una dintre cele doua cani, oricat de indragostita m-as simti, cumva cred ca mi-ar place putina libertate. Tocmai pentru a ma intoarce mai proaspata si mai fermecatoare langa partenerul de lant :) Si, dupa cate te cunosc eu pe tine, cred ca si tie ti-ar face mare placere ceva independenta...
Ce zici?
Lucia

Unknown spunea...

Ma cunosti destul de bine; ceva mai multa independenta :))

Anonim spunea...

as vrea sa stiu daca a incercat sa bea cineva din cestile acestea :))